Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı Sözleşme İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada, yapay zeka teknolojilerinin önemine dikkat çekti. Dijital devrimin merkezinde yer alan yapay zeka, üretimden tarıma, iklim değişikliğiyle mücadeleden eğitime kadar birçok alanda dönüşümü tetikliyor. Küresel ekonomide 4,4 trilyon dolarlık ek katkı sağlayabileceği tahmin edilen yapay zeka, aynı zamanda etik tartışmaları ve hegemonya riskini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle, milli bir yapay zeka stratejisi hayati önem taşıyor.

Türkiye'nin Yapay Zeka Stratejisi

Türkiye, yapay zeka alanında geride kalmamak için kapsamlı bir strateji belirledi. Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile küresel dönüşüme aktif katkı sağlamayı hedefliyor. Kamu, özel sektör ve üniversiteler ortak bir hedef doğrultusunda çalışıyor. TÜBİTAK bünyesinde kurulan Yapay Zeka Enstitüsü, öncü ve sürdürülebilir çözümler geliştiriyor. TEKNOFEST, Deneyap ve Sektör Kampüsü gibi girişimlerle gençler yapay zeka teknolojilerine yönlendiriliyor. Süper bilgisayar altyapısı da geliştirilerek yapay zeka projelerine daha fazla destek sağlanacak. Bu kapsamda, Avrupa Yüksek Başarımlı Hesaplama Konsorsiyumuna (EuroHPC) ortak olarak, MareNostrum 5 araştırmacıların kullanımına sunuldu.

Yerli Yapay Zeka Modelleri Destekleniyor

Bakan Kacır, yerli altyapının güçlendirilmesinin yanı sıra özel sektörün, üniversitelerin ve kamu kurumlarının dünyanın en gelişmiş hesaplama imkanlarına erişimini sağladıklarını vurguladı. TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrıları ile yapay zeka çözümlerine ihtiyaç duyan şirketler, KOBİ'ler ve araştırma merkezlerinin projeleri destekleniyor. Üçüncü çağrıda 12 proje desteklenirken, dördüncü çağrı 15 Mayıs'ta açıldı. Bu projelerde KOBİ'ler, üniversiteler ve Tarım ve Orman Bakanlığı Araştırma Enstitüsü yer alıyor. Yapay Zeka Enstitüsü ise projelerden elde edilen bilgilerin ekosisteme kazandırılmasından ve teknik danışmanlık sunulmasından sorumlu.

2030 Hedefi: Türkçe Büyük Dil Modeli

2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi doğrultusunda, Türkçe verilerle zenginleştirilmiş, ülkemizin ilk temel yapay zeka büyük dil modeli kullanıma sunulacak. TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü, 300 milyar tokenlik veri havuzunu eğiterek yüksek doğrulukla metin işleyebilen yerli dil modelleri geliştirdi. Bu modeller, görüntü ve ses gibi çoklu veri türlerini işleyebilen çok modlu yapay zeka sistemlerine dönüştürülecek. Bakan Kacır, yerli ve özgün yapay zeka modellerinin geliştirilmesini destekleyeceklerini ve Türkiye'yi yapay zeka devrimine liderlik eden ülkelerden biri yapmayı hedeflediklerini belirtti.